torsdag, maj 25, 2006

Irak: Danske soldater skal blive året ud

De danske soldater skal sandsynligvis blive resten af året i Irak, siger den irakiske premierminister.

Det er ikke sandsynligt, at danske soldater kan rejse hjem fra Irak inden december, siger Iraks premierminister efter et møde med Anders Fogh Rasmussen, skriver Ritzau.Det er ikke mere end to dage siden, da Blair var på besøg, at den irakiske premierminister Nuri al-Malika, sagde at den danske bataljon i Irak kan vende hjem ved udgangen af året. Afhænger af sikkerhedssituationenTil den tid skulle de irakiske styrker klar til at overtage kontrollen med det meste af landet - herunder det område, danskerne opererer i.Men efter mødet med Fogh i dag var al-Malika mere forsigtig:»Vi har en tidsplan om at overtage sikkerheden i visse provinser inden udgangen af året. Men om de danske tropper skal hjem, afhænger af udviklingen i sikkerhedssituationen«, sagde Malika, ifølge Ritzau.Efter mødet med premierministeren fortsatte Anders Fogh Rasmussen til møde med Iraks præsident, Jalal Talabani.

Fogh: Irakere får mere magt i spillet om fremtiden
Statsministeren konkluderer efter sin rejse til Irak, at irakerne har fået mere magt efter at have dannet en bred regering.

De politiske ledere i Irak får i den kommende tid mere magt i spillet om landets fremtid. Fem måneders politisk dødvande sluttede i sidste uge, da det irakiske parlament godkendte en ny samlingsregering med repræsentanter fra både shiamuslimer, sunnimuslimer og kurdere.På vej hjemDén begivenhed betyder, at irakerne får mere vægt i beslutningerne om, hvad der skal ske med Irak, konkluderer statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) på hjemrejsen efter halvanden dags ophold i det kriseramte land.»En direkte virkning af den brede regering bliver, at irakerne får mere at skulle have sagt«, siger statsministeren på vej hjem i flyet fra Kuwait.
/ritzau/