mandag, oktober 22, 2007

Iraks præsident kritiserer kurdere

De væbnede kurdere i PKK må se langt efter støtte oven på militsens seneste sammenstød med tyrkisk militær, som har kostet mindst 12 tyrkere og 32 oprørere livet.
Tyrkiet har lovet hævn, og både EU og USA fordømmer angrebet, som i værste fald kan få tyrkerne til at krydse grænsen til Irak, hvor de kurdiske partisanere ifølge Tyrkiet gemmer sig.
Iraks præsident Jalal Talabani, som er kurder, retter skarpe salver mod PKK, der kæmper for kurdisk selvstændighed i Tyrkiets sydøstlige del.
"Vi har opfordret PKK til at blive en civil organisation, men hvis de insisterer på at ville føre væbnet kamp, så skal de forlade det kurdiske Irak og ikke lave problemer her," siger Talabani.
Det kurdiske Nordirak er en af de få succeshistorier om det nye Irak efter Saddam Husseins fald. Derfor ville det pine USA at se den blomstrende region visne hen på grund af en væbnet konflikt med Tyrkiet, hvor parlamentet netop i denne uge sagde god for, at tyrkiske tropper kan krydse grænsen i jagten på PKK.
Den situation vil amerikanerne gå langt for at undgå, så landets udenrigsminister, Condoleezza Rice, har sikkert hørt godt efter, da hun havde Tyrkiets premierminister, Recep Tayyip Erdogan, i røret søndag aften.
"Jeg bad om hurtige skridt fra amerikanerne i forhold til at slå ned på rebellerne," siger Erdogan og tilføjer, at Rice udtrykker sympati over for tyrkerne og har bedt Erdogan om at give hende et par dage.
Imens indkaldte Erdogan en række civile og militære nøglepersoner til krisemøde om situationen, og de kom efter deres samtaler med en fælles erklæring. I den står tyrkerne fast på deres ret til at forsvare sig over for det, som de kalder terrorisme. Men samtidig opfordrer landets ledelse tyrkiske og kurdiske indbyggere til ikke at ryge i totterne på hinanden.

44 dræbt ved sammenstød i Tyrkiet

12 tyrkiske soldater blev dræbt under kampe med kurdiske oprørere nær græn­sen til Irak i nat, siger militærkil­der. Samtidig mistede 32 kurdiske oprørere livet i kampene. Angrebet ventes at øge presset på Tyrkiet til at sende styrker ind i Irak for at bekæmpe medlemmer af Kurdistans Arbejderparti (PKK), der har baser i regionen.
Det er første gang, siden det tyrkiske parlament onsdag sagde ja til, at Tyrkiets regering kan sende tyrkiske soldater ind over grænsen til Irak, at tyrkiske soldater er blevet dræbt.
Kampene mellem de kurdiske oprørere og de tyrkiske soldater fandt sted i den bjergrige Hakkari-provins, hvor et stort antal tyrkiske soldater er udstationeret i et forsøg på at forhindre det forbudte PKK at krydse grænsen fra Irak for at gennemføre angreb i Tyrkiet.