fredag, december 08, 2006

situationen i Kirkuk og Turkmener i Baker-Rapporten


Presse Meddelelse

Emne :Irak
Kirkuk og Turkmener i Baker-rapporten


Siden 2003 koalitionen har gennemført en række politiske og militæriske opgave i formålet demokratisering af Irak. Men oprøret og terrørisme en del sosyo-politisk fejltagelse har gjørt at koalitionen skal genoptage Irak strategien. Kurdiske korruption i Irakiske valg medført at Kurder fik muligheden for at besatte Turkmenske by Kirkuk med Kurdike bevåbnede milis folk ”peshmerge”.

Baker-rapporten understrejer dette vigtigt problem som dansk medie, udover Politiken og DR1, har ikke viste interesse for siden 2003.

Nemlig Situationen i Nord Irak. Baker-rapportens anbefaling punkt 30 handler om olie rig by Kirkuk. I rapporten anbefalles at forlænge folke afstemning om Kirkuk. Og dette begrundes med
frygten for et etnisk eksplosion mellem Araber, Kurder og Turkmener.

Kirkuk har en særlige status i Irakiske forfatning, og det er Turkmenernes ønske at det bliver det i fremtiden.

Kurdiske regional regering har flyttet 300 tusind kurder fra nord til Kirkuk i det sidste 2 år for at ændre byens demografiske struktur som er et traditionelle Irakisk-Turkmenske by. Det Kurdiske strategi om Kirkuk er magn til Saddams politik som var arabisering af byen Kirkuk.

Med dette lejlighed takker jeg Danske insats i Irak i demokratisering processen og ønsker fortsattelsen af hjælpe for Iraker uanset religion og etnisk baggrund.


Savas Nurettin

Danske-Irakiske Turkmenske Forrening
Formand

itkfdk@gmail.com
turkmenkomite@gmail.com
savasn@gmail.com

Situationen i Kirkuk og Turkmener i Baker-Rapporten

Raporten inholder Turkmenske befolknings forhold til situationen i Kirkuk.
Raporten på side 6 under ponktut sikkerhed og assessment bliver der peget på konflikten mellem Araber-Kurder og Kurder-Turkmener i Kirkuk. Og på side 18 inholder fremtiden af Kirkuk som uløst emne i Irak. Kurdiske insistering om folkeafstemning i 2007 fot at tilknytte olie rig byen Kirkuk til Kurdiske regional administrative bestyrelse medfører resistance og skaber frygt for enorme vold.

Siden 65 under anbefalinger nr.27 sætter et krav om at invitere Turkmenske befolkning til regeringen.

Under anbefalinger nr.30 understreges situationen i Kirkuk som et stort fare og der anbefalles et internationale voldgiftsdomstol.

I raporten understreges nødvandigheden for Irakiske politiske enhed og territorial integritet.

P.S. Jeg vil understrege et fejl informering i rapporten. Turkmenske befolkning bliver nævnt som minoritet i rapporten. Dette information er ukorrekte. Turkmener er et etniske grubbe som Araber og Kurder og ikke et religiøse segt eller grupe som shia eller sunni eller jøde eller yezidies.